Pitkäkarvakasvatuksen sääntöjä

Kaikkien kissojen kasvatukseen liittyvät säännöt löytyy Kissaliiton sivuilta, mutta tässä muutamia sääntöjä.

Balineesi ja itämainen pitkäkarva voidaan risteyttää keskenään rajoituksena hopea sekä valkoisuus

Balineesille ja itämaiselle pitkäkarvalle voidaan käyttää lyhytkarvaa (siamilainen, itämainen lyhytkarva) rajoituksena hopea ja valkoisuus. Nämä pennut ovat variantteja eli pitkäkarvaa kantavia lyhytkarvoja. 

 

Yleisiä sääntöjä ja suosituksia

Kasvattajan ja siitosuroksen omistajan täytyy olla SRK:n jäsenyhdistyksen jäsen. Kasvattajalla täytyy olla kasvattajanimi ja kasvattajasopimus Kissaliiton kanssa sekä vuoden 2010 alusta uusien kasvattajien on käytävä kasvattajakurssi.

Siitosuroksen omistajan on tehtävä kirjallinen sopimus kissaliiton kanssa.

Suositeltavaa on testata siitokseen käytettävät kissat FeLV/FIV negatiivisiksi. Kissalan olisi syytä testata myös sieni vuosittain eritoten, jos talouteen on tuotu ulkomailta kissoja tai kissat käyvät säännöllisesti näyttelyissä. Kissaliiton liittokokouksessa 2010 hyväksyttiin myös suositus PRA:n (Progressive Retinal Atrophy) DNA-testaamisesta. 

Kasvatukseen ei saa käyttää eikä myydä kissoja, joilla on synnynnäinen poikkeavuus. Joissakin tapauksissa voidaan pyytää erityislupa Rotutoimikunnalta. Kasvattaminen ei ole sallittua kuuroilla valkoisilla kissoilla eikä aikuisella kissalla, jolla on näkyvä napatyrä. 

Pentujen alin luovutusikä on 14 viikkoa.

 

SRK:n sääntöjä koskien IV-kategoriaa

 

2.6.7 Siamilainen ja balineesi

Kaiken väristen siamilaisten ja balineesien risteyttäminen minkään hopeanvärisen kissan kanssa on kielletty. Kasvattajan hakemuksesta FIFe-jäsen voi myöntää poikkeusluvan. Näissä tapauksissa rotutoimikunta on vastuussa jälkeläisten värin määrittämisessä.

SRK Kategoria 4 kasvastussäännöt:

Jos itämaisen lyhyt- tai pitkäkarvan kasvatuksesta syntyvien SIA/BAL-jälkeläisten vanhemmista toinen tai molemmat ovat hopeita, pentuja saa käyttää OSH/OLH-kasvatukseen erikoisluvalla tai aikuisiällä (yli 10 kk) tehdyn siitostarkastuksen jälkeen. Tarkistusluokan tuomareille on ilmoitettava, että kissa voi olla geneettisesti hopea. 

Valkoisen siamilaisen/balineesin käyttö on sallittu vain SIA/BAL-kasvatuksessa.

 

 

 

 

©2021 BaJaVa - Putteri (MMD Networks Oy)